netoo
Networking & More

O tema cu ramificatii…

In ultimele doua zile am primit doua idei intersante pentru tematica Netoo, care pot fi legate de tema anuntata: codul bunelor practici.

Prima a venit de la Anda si viza recunoasterea bloggerilor ca jurnalisti. Anda imi cita dintr-un post scris de Adrian Boioglu pe aceasta tema si imi cerea parerea. I-am spus ca ii voi raspunde aici.

Iata fragmentul citat de Anda:

„toata povestea asta deschide o alta dezbatere. de ce nu pot fi si bloggeri romani recunoscuti ca jurnalisti. tehnic povestea asta se poate realiza destul de repede si bine. infiintam o asociatie a bloggerilor. statutul va fi si forma prin care sunt admisi bloggerii, dar acolo vor fi stipulate si metodele de atestare a unui blogger-jurnalist si ce-l diferentiaza pe asta de un blogger care copiaza materiale, sau nu se considera om de presa. ong-ul poate fi f usor cooptat de una dintre asociatiile de media din Romania si recunoscut in acelasi timp de toate celelalte.

In felul asta, un blogger poate sa aiba o legitimatie si poate sa aiba acces la diferite evenimente de presa si/sau sali de judecata. el poate sa fie recunoscut si acreditat de institutiile statului pentru a lua parte la o conferinta de presa dar si pentru a prelua imagini video sau audio de la o eventuala prezentare de caz…”

Iata si raspunsul meu:

„Recunosc sincer ca nu cunosc foarte bine partea administrativa si legala ce tine de statutul de jurnalist si statutul institutiilor media. Am vazut insa ca la noi ajungi foarte usor jurnalist (nu imi aduc aminte sa imi fi cerut cineva sa fac ceva special sau sa dovedesc ceva atunci cand am intrat in presa) si ca oricine poate sa isi faca o publicatie. Daca ma uit pe Internet, lucrurile devin si mai relaxate. Oricine, sub anonimat chiar, poate face publishing online fara nicio problema.

Nu stiu daca un ONG ar propulsa blogosfera. Ce pot sa cred – uitandu-ma afara – e ca in curand unii bloggeri vor fi invitati la conferinte si evenimente media in calitatea lor de media, asa cum unii bloggeri au ajuns la lansarea iPhone saptamana trecuta. Iar selectia lor se va face ca in media. Nu orice publicatie e invitata la un eveniment. Acelasi principiu se va aplica si in blogosfera.

Ma intreb insa cum ar putea un blogger sa faca o ancheta.”

A doua idee a sosit de la Mirona si e legata de copyright. Si e cu atat mai interesanta cu cat ea are si un studiu de caz concret.

– Cristi Manafu

16 răspunsuri to “O tema cu ramificatii…”

 1. Sa inteleg ca andaa vine la netoo? 🙂

  Si … asta se poate. Insa … dorim asta? Fie doar si cu numele.

 2. Ambele teme par foarte interesante. Dar daca ar fi sa aleg as alege-o pe prima (poate chiar „amestecata” un pic si cu tema la care ramasesem privitoare la etica) in ideea ca despre a doua (copyright) putem vorbi la netoo#6.

 3. Intr-adevar, cazul mirunei este unul cu implicatii largi in randul comunitatii bloggerilor. Cred ca ar trebui discutat la un moment dat, tocmai pentru ca mai multi bloggeri s-ar putea lovi de problema in urmatoarea perioada.

 4. Ma bucura faptul ca persoana de sub pseudonimul Andaa, intre doua postari cu titlul „pizda ca o expresie” se intereseaza de recunoasterea bloggerilor ca jurnalisti. Si nici macar nu-s ironic.
  Ce parere am, e mai mult de spus
  (http://cristea.wordpress.com/2007/01/22/destinatia-credibilitate/)

 5. Tema propusa de Anda este o tema like flash for us adica putem discuta despre asta pentru ca blogosfera romaneasca are multe minti luminate care pot aparea in fata ca jurnalisti.

 6. Problema este ca ideea de bloggeri drept jurnalisti este ridicata de cineva care, asa cum bine remarca subiectivul, are mari probleme la folosirea cuvintelor cu un i sau doi. asa ca, unde ar fi credibilitatea?
  Iar despre ideea de blogger jurnalist, sunt intr-un dezacord total. M-as simti umilit sa fiu in aceeasi barca cu vladinho de exemplu, pentru care subiectul si predicatul inca nu si-au dezvaluit secretele. Cred ca de fapt, iarasi se incearca delimitarea blegosferei, intre jurnalistii care tin bloguri, si au un eventual succes, datorita experientei in ale condeiului, si restul de pifani, care pur si simplu scriu. Si atunci hai sa ii marginalizam, si noi sa fim marea si minunata blegosfera romaneasca, reprezentativa, etc.

  C’est une bataille de jeux :))

 7. Tema mea tine de etica inainte de copyright, cred. Oricum, voi scrie pe aceasta tema. Ce discutam joi?

 8. […] cei de la netoo de vor oferi căteva răspunsuri legate de această temă la următoarea lor […]

 9. Mirona, am zis sa tinem tema te pentru urmatoarea intalnire… Sper sa fie OK cu tine…

 10. […] fi vrut sa vin azi la netoo nu pt ca e trendy ci poate pentru ca una dintre ideile propuse ca teme de discutie a fost generata de mine. este vorba de povestea cu "bloggerii romani – jurnalisti […]

 11. blegoo – si tu esti departe de gramatica limbii romane daca e sa facem analiza pe text, asa ca lasa analizele pretzioase 🙂

 12. […] mai bine de o saptamana de cind am propus infiintarea unei asociatii media a bloggerilor romania. reactiile nu s-au lasat asteptate. pe linga circotasii care au gasit un "i" lipsa la sfirsitu unui […]

 13. I liked this site, it’s neat. Good job! Would you please also visit my homepage?

 14. How do you feel?
  I’t was a lovely party!

 15. Lupessportsplace382$anchor$basketball Betting,final Four,final Four Betting,final Four Gambling,final Four Sports Book,final Four Sportsbook,march Madness,march Madness Betting,march Madness Gambling,march Madness Sports Book,march Madness Sportsbook…

  Lupessportsplace382$anchor$basketball Betting,final Four,final Four Betting,final Four Gambling,final Four Sports Book,final Four Sportsbook,march Madness,march Madness Betting,march Madness Gambling,march Madness Sports Book,march Madness Sportsbook,n…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: